Версія для друку Версія для друку

ФОРМУВАТИ БЮДЖЕТ, КОНСУЛЬТУЮЧИСЬ ІЗ ГРОМАДСЬКІСТЮ

На цей своєрідний  форум Іршавський міський голова Степан Бобик, окрім керівників комунальних підприємств і організацій запросив ще й очільників  осередків партій і громадських організацій. На порядку денному не тільки цього зібрання, але і взагалі засадниче питання на перспективу щодо формування бюджету на принципово нових основах. Якщо вести мову на слензі фінансистів-бюджетників то наповнення кошика №1 переформатувалося. Змінена податкова база. Із загального фонду  повністю забрали податок із доходів фізичних осіб, а натомість замінили його єдиним податком. У місцеві бюджети   згідно нововведень поступатимуть кошти від  акцизного  податку з продажу  алкоголю, тютюну і нафти.

Левову частку із майже двогодинної зустрічі керівника міста із представниками громадськості зайняло мабуть найбільш насущне питання при обговоренні одного із джерел наповнення іршавської скарбниці. Мова про податок на нерухоме майно громадян. Судячи по всьому,  це митарство не омине в райцентрі, як в районі в цілому, дуже небагатьох. Після гарячих дебатів, у яких брали активну участь,  без винятку,  всі запрошені на зустріч, прийнято компромісне рішення: рекомендувати депутатам міської ради при формуванні бюджету закладати ставку на житлову площу, що перевищує  відповідно максимальні неоподатковувані  «60» і «120» квадратних метри, в одну гривню. Це, варто нагадати, при максимально допустимих  від уряду реформ  24-х гривнях. Життя покаже як  приживеться такий компроміс при  нових умовах. За доволі достовірною інформацією средня площа квартири  у місті становить 78 метрів квадратних, а житлового будинку – майже 180.

На зустрічі обговорено і цілий ряд інших актуальних питань.

Не оприлюднюючи політичні партії і громадські організації, що їх представляли учасники, варто лише поіменувати їх особисто: Євгеній Савко.  Юрій Попович, Ольга Чедрик, Юрій Приймич, Михайло Данканич та деякі інші.

 Михайло ІСАК

Ваш отзыв

Ваш коментар