- Нове життя - https://nz-ir.com -

ОКСАНА СІДОР: «Я люблю життя, бо живу з мистецтвом»

Людина приходить у цей світ, щоб виконати тут, на Землі, певну місію. І тому  важливе значення має робота над собою, яка допомагає найповніше виявити свій талант.

Оксана Іванівна Сідор прийшла в цей світ як  обдарована  і творча особистість, як яскрава,  талановита і колоритна постать. Має неабиякий хист, талант від Бога. Все своє життя присвятила улюбленій справі і досягла в ній найвищих  результатів. Завтра ця прекрасна, щира і добра людина святкуватиме свій золотий ювілей.

14 грудня 1964 року в селі Климовиця заіскрилася  серед безмежної безодні неба особлива зіронька, яка сповістила, що на світ з’явилася маленька людина, яка згодом своїм талантом дивуватиме  світ. Ця людина – Оксана Іванівна.

 І сьогодні  можна з упевненістю сказати, що пророцтво справдилось. Адже за все своє життя вона досягла неабияких висот, і не дивно, бо це все плід її невимовно важкої праці.

Ще навчаючись у рідній школі, Оксана Іванівна зачаровувала всіх своїм ніжним голосочком, а вчителі музики  Василь Васильович та Ольга Семенівна Шелелі пророкували їй чудове майбутнє на музичній ниві. А ще все своє дитинство Оксана Іванівна провела у сільському клубі, де працювала довгі роки її мама Марія Василівна. Мабуть,  тому  і не вагалася після закінчення школи, куди вступати. Дорога повела її в Хустське культосвітнє училище, де вона  цілком поринула у світ культури.

Закінчивши в 1983 році училище з відзнакою, отримує  професію  працівника культури, керівника самодіяльного хорового колективу і повертається на рідну Іршавщину.

Відтоді розпочалися трудові будні на посаді методиста Іршавського районного будинку культури, які приносили їй тільки задоволення. За 30-річний період роботи на займаній посаді, окрім фахових завдань, які виконувала згідно службових обов’язків, набула навиків по організації навчання кадрів, проведення районних та обласних показових семінарів із фахового жанру, неодноразово брала участь у організації і проведенні фестивалів, конкурсів, концертів районного, обласного та всеукраїнського рівнів. Залучалася до підготовки питань до розгляду на раді відділу культури. Періодично, при виробничій необхідності виконувала обов’язки головного спеціаліста відділу культури  райдержадміністрації.

У 2008 році закінчила Київський національний університет культури і мистецтв. Займається дослідницькою діяльністю. Узагальнює досвід роботи художніх колективів району.

І незважаючи на всю свою заклопотаність, Оксана Іванівна знаходила час і для пера. Її творчий доробок не злічити. Згадати ж тільки монографічний нарис  «Творчий портрет Олесі Семенівни Худи» (2006 р.),  методичні рекомендації та розробки на допомогу керівникам колективів з вокально-хорового жанру «Робота диригента над хоровим твором» (2008 р.), «Народні (зразкові) колективи Іршавщини» (2012 р.), «В пам’яті народній» – методичка узагальненого досвіду роботи народного історико-краєзнавчого музею с. Ч.Потік та інші. Досконала теоретична  підготовка, набутий досвід та особисті якості допомогли при написанні цих збірок.

Оксана Іванівна була активним учасником народного фольклорного ансамблю «Іршава», народного вокального ансамблю «Освітянка», а зараз із задоволенням демонструє мистецтво рідного краю у  народному обрядово-фольклорному ансамблі «Іршавська родина». Сама керує народним хором  ветеранів. Вона сповна віддає себе улюбленій справі,  щедротно вкладає у роботу серце й душу.

У лютому   2012 року з ініціативи Оксани Іванівни та за підтримки працівників культури району був створений хор працівників культури. Сама ж Оксана Іванівна і очолила цей колектив. Це й не дивно. Адже від неї б’є струменем завзяття й наполегливості, а це найголовніше, що повинно бути у справжнього лідера. Хочеться сказати, що любов до пісні неодноразово сприяла участі хору  у  міжнародних, всеукраїнських, обласних та районних конкурсах.

Також у цьому році Оксані Іванівні як справжньому  професіоналу своєї справи районне керівництво  доручило опікуватися культурою цілого району на посаді начальника відділу культури і туризму Іршавської райдержадміністрації.

Оксана Іванівна за свою плідну багаторічну працю  удостоєна багатьох нагород: почесна грамота Закарпатської обласної державної адміністрації, почесна грамота Закарпатської обласної ради, нагрудний знак Міжнародної інтелектуально-економічно-творчої ради «ВІЖИ-3000» та інші. Вже вдруге поспіль Оксана Іванівна обирається головою райкому профспілки працівників культури, де  проявляє надзвичайну мудрість і добросовісне ставлення до своїх обов’язків, за що неодноразово удостоєна нагород та подяк різних профспілкових рівнів, остання з яких – грамота Федерації профспілок України.

Окрім професійних звершень, на рахунку у неї записано великими літерами її сімейні досягнення, а саме народження двох соколів-синів, які з кожним роком все більше радують свою неньку. Найстарший син, Іван, створив уже своє сімейне гніздечко, але за свою найріднішу людину ніколи не забуває і любов до неї береже у своєму серці. Хоча він не пішов по стопах матері, але все рівно Оксана Іванівна пишається своїм мужнім богатирем. Найменший син, Віталій, – це подарунок, який доля зробила нашій іменинниці за всі її старання на творчій ниві. Адже він з дитинства черпав все, що розказувала йому мама. І це дало результат. Віталій зараз навчається в Ужгородському державному музичному училищі імені Д. Задора, після закінчення якого звалить на свої мужні плечі нелегку місію: нести у світ любов до мистецтва, як робить це його мама. А що ж є кращим за те,  ніж твоя кровинка продовжить твою ж справу? Тому їй  невимовно пощастило.

Наостанок хотілося б сказати, що Оксана Іванівна  надзвичайно позитивна та оптимістична людина, вірить в людей, вірить у здійснення своїх планів, мрій і, мабуть, тому завжди досягає мети. Вона приречена  зберігати,  примножувати культуру рідного краю і  цьому присвятила все своє свідоме життя.

Ми маємо надію, що її творчий потенціал та натхнення ніколи не вичерпаються. Бажаємо їй здоров’я, витримки, творчого запалу та радувати свій край новими творчими ідеями.

Марія Шелельо,

 член малої академії літератури і

журналістики

Іван Котубей, 

художній керівник Іршавського РБК