- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЧОМУ ПЛАЧЕШ, УКРАЇНО?!

Сьогодні в Україні панує бездонна прірва горя і скорботи. Уже минуло рік з того часу, відколи в нашій державі розпочалися заворушення і сльози. Заворушення, зумовлені невдоволенням владою, умовами життя, а найголовніше – слабкою національною самосвідомістю деяких керівників і громадян, невмінням відстояти джерела патріотизму – рідну мову, культуру.

Незважаючи ні на що, між нами завжди є люди, яким не байдужа доля рідного народу, шляхи зміцнення держави. Завжди поруч є люди, які вірять у кращу долю і які готові мостити її власними руками чи навіть ціною власного життя. І саме такі люди вийшли на Майдан з гаслами, що пробуджують ретельно приспану національну свідомість і, як казав пророк українського народу Іван Франко, «гавкають раз – враз, щоби вона не спала». Саме вони змили кров’ю гріх байдужості, віддавши життя за те, щоб ми мали можливість жити у вільній і європейській державі. Саме в їхню честь ми низько опускаємо голови і з очей мимоволі капають сльози. Саме за мужність, відвагу і самопожертву їх названо Небесною Сотнею. І саме таких героїв вшановували учні Сілецької ЗОШ І-ІІІ ступенів 28 листопада ранком-реквієм «Герої не вмирають!», проведеним учнями 10-11-их класів під керівництвом учителя української мови та літератури Брич О.В., вчителя інформатики Вовканича В.В. та музики Семак Л.Ю. На виступі були присутні учні 5-11 класів, вчителі, а також депутат райради С.А. Лупак.

Кожна з учасниць ніби побувала на Майдані, будувала барикади і брала участь у звершенні долі свого народу. Дівчата не оминули жодної сторінки з того чорного і трагічного часу, коли «Андрії, Сергії, Юрії, Георгії, Івани, Володимири, Устими, Михайли, Віталії, Олексії, Валерії, Богдани» давали гідну відсіч харцизам, магометам, нелюдам чи навіть звірам, що виконували «мерзкий наказ».

Учениці, Семак О., Горзов В., Семак М., Зейкан М., Шпак Т., Кузьма А., Греба С., Фоменко О., Марко Г., таким відчайдушним криком, сповненим болю, зверталися до присутніх, що примусили здригнутися кожного в залі, їхні проникливі слова допомогли запалити в наших душах свічу пам’яті за кожного героя. Майже кожен вірш був одою і представлявся слайдами про патріотів, що піднеслись до небесних лав, бо врятували націю собою, не сказавши прощальних слів матерям, жінкам, сестрам, коханим, дітям.

Хвилюючі поезії на сцені перегукувалися з такими ж піснями «Повертайся живим», «Мамо, не плач», «Яворина», «Прошу в неба і землі», кожна з яких супроводжувалася відео презентацією.

Завдяки щирості та емоційності учасниць, чимало сердець облилось гарячою кров’ю, а в душах зайнялась свіча скорботи і гордості за людей, які не стали «поганими правнуками славних прадідів». Гасло «Героям слава» навічно вкарбовано в наші серця.

Закінчився виступ Гімном Євромайдану та оптимістичними словами – закликом:

Як Шевченко заповів,

Ми кайдани порвемо,

Правду й волю в своїй хаті

Разом ми відстоїмо.

На завершення ранку-реквієму Сергій Лупак висловив подяку дирекції школи та всьому педагогічному колективу за безцінний вклад у патріотичне виховання учнів, а школярам побажав і надалі пам’ятати Героїв своєї Батьківщини.

Е. Шпак,

вчитель української мови та літератури Сілецької ЗОШ І-ІІІ ступенів