Версія для друку Версія для друку

ЩОБ У НАШОМУ СПІЛЬНОМУ ДОМІ ПАНУВАВ МИР І СПОКІЙ

Останнім часом в районі поширюються чутки про те, що опівночі в оселі громадян приходять невідомі і насильно забирають військовозобов’язаних чоловіків у зону АТО. Дана інформація призводила до того, що жителі окремих населених пунктів днями вдавалися до самовільного перекриття автодоріг. Насправді, хто конкретно бачив отих невідомих осіб, не може сказати ніхто. Усе побудовано на плітках і домислах. Зважаючи на ситуцію, в районі було сформовано кілька груп із відповідальних осіб, які побували в населених пунктах і перевіряли: правда це чи чийсь вимисел. Жодного такого факту не виявлено.

Про ці та інші проблеми, пов’язані із мобілізацією, йшла мова на нараді із головами міської та сільських рад, яка відбулася в середу в районному будинку культури. Із інформаціями виступили військовий комісар Іршавсько-Виноградівського ОРВК  Юрій Богдан, заступник начальника райвідділу внутрішніх справ  Мирон Лещишин. Вони зазначили, що у випадку, якщо жителі району стануть свідками або учасниками таких дій, потрібно негайно повідомляти про це на телефон “102” або своєму дільничому інспектору. На всі такі незаконні дії правоохоронці відповідно реагуватимуть. Також функціонує безкоштовна гаряча лінія за номером: 0800-501-484 для оперативного вирішення питань, які виникають у громадян під час проведення часткової мобілізації.

На зустрічі виступив військовий комісар Закарпатської області Іван Васильцюн. Він попросив міського та сільських голів закликати громадян утриматися від поширення непідтвердженої інформації, а певні політичні сили та громадські рухи – не підбурювати жителів району на неадекватні дії з перекриття доріг, блокування держустанов та ін. Такі дії лише шкодять забезпеченню життєдіяльності району.

Водночас Іван Петрович сказав: «На превеликий жаль, лише тепер, коли склалася критична обстановка, держава і уряд починають обличчям повертаються до військових. Згадайте, як ще кілька місяців тому всі казали: “Війни ніколи не буде. Збройні сили нам не потрібні, а кошти потрібно витрачати на більш нагальні проблеми.” Як бачимо, зазначив Іван Петрович, помилялися. А тепер всі апелюють до армії: “ Зихістіть нас! Звісно, це наш священний обов’я’зок. І ми його виконаємо”.

Іван Петрович відповів на запитання присутніх. Найбільше усіх ціавило, хто повинен принести додому військовозобов’язаним чоловікам повістку. Це – інспектор військово-облікового стану сільради, дільничий інспектор і депутат сільради.

До присутніх звернувся також заступник голови районної ради Петро Добромільський. – Звертаюся до всіх представників підприємств, громадських діячів, приватних підприємців, адже за кожним із вас стоять члени колективів, родини, до вас прислухаються люди, щоб у цей нелегкий для держави час ви проявили свою принциповість, стриманість щодо недопущення будь-яких провокацій, паніки та дестабілізації життя району. У них одне бажання, щоб в таких регіонах, як Закарпаття,  була паніка і хаос. Цього ми можемо недопускати лише об’єднавшись. Своїми думками на нараді  поділився голова райдержадміністрації Вячеслав Свічкар. Він  висловив надію щоб  у нашому спільному домі панував мир і злагода.

Того ж дня громадські активісти від громади с. Осій Михайло Урста, Михайло Черничко, Павло Черничко, Михайло Звонар і Василь Матіко побували на полігоні військової частини в Ужгороді і привезли військовозобов’язаним з Іршавського району, які там проходять службу, товари першої необхідності та продукти харчування. До речі,  посильний вклад внесли підприємець Тетяна Ігнатко з Білок і ТзОВ “Клен”. Задоволені залишилися хлопці з нашого району – О. Пинзеник, П.Зейкан, М. Козуб, В. Білогорка, В. Булеза, Є Шестак, Б. Товт П. Сверида, С Мошкола, С.Фозекош, І. Мудранинець, В.Лазар, В Сушанин, І. Огар, Д. Пархоменко, О. Бреня та інші. Всього 25 чоловік.

 Дмитро Березнай з Осою щиросердечно подякував за подарунки і сказав, щоб ми передали додому рідним і близьким, що їм служилося добре, щоб за них не переживали.

Василь Шкіря.

Ваш отзыв

Ваш коментар