Версія для друку Версія для друку

АБИ ОСУЧАСНЕНА КОНСТИТУЦІЯ ЕФЕКТИВНОЮ БУЛА…

Конституція країни – це, говорячи словами християнської мови, Біблія, яку треба виконувати. І все-таки зрозуміло, що вона має бути орієнтована на стабільність і добробут громад. Тому проект змін до Конституції, запропонований президентом, обговорюють у сільських радах, аби врахувати думку громадськості. У четвер начальник відділу організаційного забезпечення й діловодства райради Роман Меренич та начальник відділу юридичного забезпечення і кадрової роботи Людмила Куртинець спілкувались на цю тему з активом Білок. Зустріч відбулася у приміщенні сільської ради за участі сільського голови Василя Зейкана.

Як відомо, одне з нововведень – це представник президента в районі замість райдержадміністрацій. Серед його повноважень – скасування рішень сільських рад. Стосовно цього білківчани висловили негативну думку, аргументуючи, що при бажанні і відповідному впливі це ослабить роль місцевого самоврядування.

Торкнулися і дострокового припинення повноважень сільського голови. Верховна Рада зазвичай не поспішає з розглядом призначення дострокових виборів керівників сіл. Тому пропонується їх призначати в строк за місяць після законних підстав припинення виконання обов’язків сільським головою. Сам механізм ще буде визначений. Також йдеться про те, аби голів райради вибирати не з числа депутатів, а за тим же принципом, що й сільських голів, тобто люди самі обирають конкретну людину. Тут звучали різні думки з відповідною аргументацією.

Багато уваги приділено законодавству про місцеве самоврядування. Зазначалося, що воно досконале, але є багато законів, суперечностей, які нівелюють вплив громад. Все це необхідно врегулювати. Йшла мова і про те, що після внесених змін до Конституції треба ще прийняти тисяча двісті законодавчих актів. Їх затверджувати пропонується через два роки. Актив Білок вважає, що це потрібно робити якомога швидше, аби люди відчули зміни на краще.

Основне резюме – нова Конституція має сприяти тому, аби село, місто розвивалося, розбудовували інфраструктуру, коштів більше акумулювалося на місцях. Словом, зміни повинні бути ефективними.

Іван СТЕПОВИЙ

Ваш отзыв

Ваш коментар