Версія для друку Версія для друку

ЗБАГАЧЕННЯ ДОСВІДОМ

Інновації швидко увійшли в усі галузі нашого життя. А інновація в освіті – це вимога не тільки часу, а й сучасного учня та вчителя. Саме над проблемою впровадження інноваційних форм та методів роботи в навчальний процес працює колектив Доробратівської ЗОШ І-ІII ступенів, на базі якої наприкінці квітня 2014 року проведено семінар-практикум для директорів загальноосвітніх навчальних закладів.

Відкрила семінар начальник управління освіти, молоді і спорту Іршавської РДА Є.М.Яцканич, зауваживши, що реалії сьогоднішнього дня потребують нових підходів до організації навчально-виховного процесу в школі, зокрема впровадження нових методів та форм роботи. Освітня інновація – це оновлення галузі психолого-педагогічних, соціально-економічних та науково-виробничих досліджень, спрямованих на поліпшення навчального процесу. Вона полягає у вдосконаленні освітніх систем, освітніх технологій, науково-методичних розробок та нормативно-правових документів.

Презентував навчальний заклад директор школи В.А.Білинець. Він ознайомив учасників семінару з історією створення та розвитку навчального закладу в селі Доробратово, а також закцентував увагу на участі громади села, церкви у становленні освіченої та духовно багатої особистості.

Учасники семінару мали можливість відвідати 7 відкритих уроків на одній паралелі. Зокрема, уроки закріплення знань англійської (вчитель Дякулич І.І.) та німецької (вчитель Шкірта В. В.) мови в другому класі на теми: «Я люблю свята» та «Я люблю тварин», урок-дослідження української мови у 5 класі на тему: «Групи слів за значенням: синоніми, антоніми, омоніми» (вчитель Микуланинець В.Д.) урок-проект української літератури у 6 класі на тему: «Життєпис Тараса Шевченка (вчитель Гелетей О.І.), урок закріплення набутих знань фізичної культури у 8 клас на тему: «Гандбол» (вчигель Пинзеник І.І.) урок-мандрівку з елементами проекти англійської мови у 9 класі на тему: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути) (вчитель Синьович М.Ф.), факультативний курс «Основи здоров’я» на тему: «Цінність родини» у 10 класі (Вчитель Андрела Т.В.).

Що таке інновації в освіті, як впровадити інноваційні технології у навчальний процес, як зробити так, щоб він не лише озброював учнів знаннями та вміннями, а й викликав би в дітей щирий інтерес, природно зацікавленість, формував би їх творчу свідомість? Відповіді на всі ці питання можна було отримати з доповіді Білинця В.А. на практичному занятті «Менеджмент інновацій».

Наступний етап семінару проект «Святий Миколай у Доробратові», проведений заступником директора школи з виховної роботи Гольчею Т.М. Школярі розповіли гостям історію створення села, легенди про походження назви Доробратова, будівництво храму Святого Миколая. На честь Великодня всі отримали подарунки – писанки-мотанки, виготовлені руками учнів школи.

Під час дискусії з проблеми семінару директори шкіл Гомба П.І. (Богаревицька ЗОШ І ст.), Наук Т.В. (Дешковицька ЗОШ І ст.), Товт В.П.(Лозянська ЗОШ І-ІІ ст.), Чорба П.В. (Білківська ЗОШ І-ІІІ ст. №2), Луєнко Г.В. (Хмільницька ЗОШ І-ІІ ст.), Хандра О.Ю. (Луківська ЗОШ І-ІІ ст.), Галінська Н.І. (Брідська ЗОШ І-III ст.) проаналізували відвідані уроки та методичні заходи, дали високу оцінку учасникам навчально-виховного процесу школи, зауваживши на ефективності нових  підходів до уроку в умовах інновацій у навчанні.

Учасники семінару констатували, що сучасний урок – це урок демократичний. Він проводиться не для учнів, а разом з ними. Це урок, в якому переважає демократичний стиль спілкування, де діти вчаться набувати знання, а не отримувати вже готові, де жоден із них не боїться висловлювати свої думки і доводити їх. В умовах інноваційних методів та прийомів залишається пріоритетним варіативність і гнучкість структури уроку, спрямованість його на особистість учня, котрий хоче сьогодні (про що свідчать презентовані директорам результати досліджень психолога школи) не тільки отримувати якісні освітні послуги, але й мати модернізоване матеріальне забезпечення навчально-виховного процесу, можливість використовувати сучасні засоби отримання інформації у повній мірі, мати постійну мотивацію на успіх під час навчання.

Доробратівчани презентували гостям духовний осередок громади – Свято-Миколаївську церкву. Настоятель храму розповів директорам знз району про створення храму, особливості його архітектури, а також найціннішу реліквію найбільшої церкви на території Закарпаття – мощі святого Миколая. Отець Петро помолився до Миколая-Чудотворця за здоров’я присутніх та їх родин, а також благословив всіх на звершення добрих справ. У подарунок кожен отримав освячену іконку із зображенням Миколая.

Отже, колектив Доробратівської школи на чолі з директором Білинцем В.А. продемонстрував вміння по-новому підходити до навчально-виховного процесу, використовувати інноваційні методи та прийоми не тільки на уроках та виховних заходах, а й в управлінській діяльності.

Мар’яна Гудь,

завідуюча РМК управління освіти, молоді та спорту Іршавської РДА

Ваш отзыв

Ваш коментар