- Нове життя - https://nz-ir.com -

БІЛЬШЕ ПИСАТИ ПРО ЗЕМЕЛЬНІ ПРОБЛЕМИ

Шановні читачі! Із сьогоднішнього номера газета започатковує нову рубрику “Громадська трибуна”. Тут вміщуватимемо думки всіх, хто бажає висловити їх на сторінках районки. Пишіть про те, що вас найбільше хвилює, болить, не дає спокою, чим живе територіальна громада, соціальні групи.

В місті Іршава вже тривалий час працює  земельна комісія з представників громадськості. Вона була створена після того, як мешканці  міста  масово приходили зі скаргами, з наболілими питаннями до штабу районної організації ВО “Свобода”. Раніше землю давали лише можновладцям, а звичайні мешканці тільки тепер почали отримувати довгоочікувані ділянки.

Після революції Гідності на Майдані, звільнившись від влади Партії регіонів, мешканці міста почали  масово приходити до нашого штабу зі скаргами, що стосуються в основному земельних питань. Найбільше їх турбувало надання земельних ділянок. Свободівці звернулися до міського голови  Степана Бобика, який пішов на співпрацю і так було створено комісію та запроваджено її прозору роботу.

Громадські активісти проаналізували всі подані громадянами заяви на виділення  земельної ділянки. Серед них були такі, які ще написані 1992 року, пожовклі від часу. Їх ніколи не розглядали, а відкладали у довгу шухляду. Водночас задовільнялися «апетити» можновладців: високопосадовців силових структур, галузей медицини, освіти, депутатів і провладної вертикалі.

Серед “списочників” є високопосадовці, у яких виявлено по три земельні ділянки. Їм було відмовлено і передано іншим мешканцям Іршави. Але були в цих списках люди, які так і недочекалися власної землі, бо померли.

Багато громадян вже не сподівалися, що ця проблема зрушиться з місця. Наразі  на 177 земельних ділянок вже оформлені накази, люди їх отримують, на інші готуються документи, і питання буде врегульовано згодом.

Отже, на мою думку,  більше треба писати про земельні проблеми у населених пунктах району. Бо страждають в основному незахищені люди, ті, яким важко достукатися до влади.

Михайло МОЧАН,

голова районної організації ВО “Свобода”.