- Нове життя - https://nz-ir.com -

ТЕМПИ ПОСАДКИ ПЕРЕВИЩУЮТЬ ТЕМПИ РУБОК

Рання цьогорічна весна в державному підприємстві “Довжанське лісомисливське господарство”, як і в багатьох селян, прискорила як строки, так і темпи цілого ряду робіт.

− Вже на початок третьої декади березня колектив держпідприємства справився із основною частиною завдання по лісопосадці, − повідомила редакцію провідний інженер лісових культур Марія Бойко. − В оптимальний період власними силами засаджено 30,8 гектара лісових площ. Це на п’ять відсотків перевищує доведене завдання. Нинішня весняна посадка дещо специфічна. Найперше те, що саджанці різних культур, окрім звичного для ареалу буку лісового, − ясінь, клен-явір, дуб-червоний, дуб-скельний, липа широколиста, ялиця біла та інші “представники цінних порід.

По-друге, всі роботи по штучному залісненню проводили на площах, де велися цьогорічні суцільні рубки. Тому подібна практика господарювання повинна дати відповідний ефект .

Директор держпідприємства “Довжанське лісомисливське господарство” Василь Ледней наголошує, що застосування новітніх технологій абсолютно не значить, що в колективі відкидають віками випробувані дідівські методи заліснення. Особливо, якщо це стосується санітарних рубок, та доволі ефективно спрацьовує буковий самосів, або як ще його лісівники називають − підрост.

Основні території засаджені весною 2014-го року знаходяться у Великодільському, Загатянському, Лисичівському та Річанському лісництвах. В угіддях Білківського та Довжанського лісництв таких практично не проводилося. До речі, Довжанське та Загатянське лісництва мають базові угіддя, де вирощують тисячі саджанців.

Слід відзначити, що розсадник відновили і в Річанському лісництві. Вочевидь − це пов’язано з роботою молодого лісничого Євгена Шкарупи.

Весняна, основна  посадка лісу обійшлася без помпезності й власними силами. Хіба, що до цієї благородної справи долучилися учні із Броньківського шкільного лісництва під керівництвом Тетяни Гецко.

Опираючись на дані весняної посадки лісу, спеціалісти підприємства вже тепер прогнозують, що перевиконають намічені обсяги і восени. В цілому замість 43,1 га лісівники найбільшого підприємства Іршавщини заліснять 45,5 гектара.

Таким чином темпи посадки перевищують темпи рубок.

Михайло ІСАК.