- Нове життя - https://nz-ir.com -

ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

Дата 29 січня увійшла в українську історію як день пам’яті мужніх героїв, що душу й тіло поклали за самостійність, волю та незалежність Батьківщини. Це був бій на залізничній станції Крути під селищем Крути. Ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – представників українського студентства: « Понад все вони любили свій коханий край», — писав Павло Тичина.

 На похороні у Києві, біля Аскольдової могили, президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш під назвою «Пам’яті тридцяти». Десятиріччями історія бою або  замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише згодом, у 2006 році на місці бою встановлено пам’ятник.

Вшановуючи пам’ять загиблих студентів районна бібліотека для дорослих  та  районна бібліотека для дітей,на запрошення бібліотекаря та педагога – організатора    Іршавської гімназії І.С.Артиш організували  в приміщенні  гімназії   тематичну книжкову полицю «Крути: і сум , і біль, і вічна слава» , з якою ознайомилися наші читачі. Була проведена історично-інформаційна перерва «29 січня – день пам’яті «Героїв Крут». До уваги  учнів 3 – го гімназійного класу(педагог Л.В.Штефаньо) був представлений відеолекторій «Україна – забута історія. Крути – молода кров», проглянувши який, учні дізналися про трагічну загибель студентського куреня під Крутами, що  стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них,  як і та велична справа, за яку вони боролися – невмируща .  Адже, «Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього», –  говорить народна мудрість. Саме тому ми повинні знати свою історію, своє минуле.

Наш кор.