Версія для друку Версія для друку

СЕРЦЕ ВИСТАВКИ – У «СМЕРЕКОВОМУ КАМЕНІ»!

Біографічна довідка: Народився в Ужгороді 14 жовтня 1945 року. В 1965 закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва. 3 1985 року бере участь у обласних, республіканських та міжнародних виставках. Член Національної спілки художників України з 1995 року.

«Моє кредо – картини мають бути не так гарними, як добрими, і люди це відчувають. Гляньте, скільки кольорів на цій сірій глибі! Я старався показати її не холодною, а теплою, сонячною», – пояснює Петро Людвігович.

І я, вдивляючись в картину задумався, – здавалося б, камінь – він і є камінь: сірий, нудний і безплідний. Однак Петро Людвігович зміг розгледіти в ньому душу, побачити відтінки і гру світла, передати фарбами, як він, вигрівши боки під сонцем, дихає теплом. До речі, виявилося, що це урочище Петро Шолтес зобразив на полотні першим так, масштабно, на такому високохудожньому рівні.

Один із найбільших шанувальників творчості митця – голова Іршавської РДА Василь Ковбаско, побачивши картини, був у захваті, каже: «Досі ніхто «Смерекового каменя», який є однією з візитівок Іршавщини, ще не малював у подібному ключі».

‒ Це улюблене місце відпочинку довколишніх мешканців – як Невицьке для ужгородців. Моя дружина Габріелла – з Ільниці, то ж саме через неї Іршавщина стала для мене рідною, ‒ розповідає Петро Шолтес. ‒ Тут у саду, подалі від усіх, я і робив перші зарисовки. Не раз обійстя вже покійних, на жаль, батьків моєї Гобіки надихало на творчість, а от до «Смерекового каменя» якось усе руки не доходили.

 Твори митця зберігаються у приватних колекціях і галереях багатьох країн світу –  Чехії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Італії, Ізраїлю, США. Але, за словами художника,   центральне місце займає у його житті самеУжгород. Його роботи постійно виставляються в ужгородській галереї. Він зазначає, що «мав і маю можливість жити в Угорщині чи будь-якій іншій європейській країні. Але Ужгород, Закарпаття – це мій рідний дім, це земля моїх предків. Тут моє коріння.

З великою зацікавленістю за кожним експонатом спостерігали відвідувачі виставки. Серія картин із зображенням родзинок рідної землі стала серцевиною персональної виставки Петра Шолтеса, яку він вперше в значному форматі представив іршавським любителям мистецтва. З великим задоволенням уже протягом двох тижнів вернісаж відвідують жителі та гості району. Серед багаточисельних відвідувачів виставки були і почесні гості: Високопреосвященнійший Владика Феодор, архієпіскоп Мукачівський і Ужгородський, керівники Виноградівського району, депутат Верховної Ради України І. Бушко.

Останнім часом все більшу зацікавленість до полотен художника проявляють старшокласники загальноосвітніх шкіл.

– «Мені дуже імпонує наша природа. У «Смерековому камені» я впізнала частинки краси Іршавської землі», – каже Вікторія Брич, учениця Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст.. № 1, ділячись враженнями зі своїми подругами Олександрою Жабко та Вікторією Савко, які вперше на такому вернісажі. «Я бачила багато картин, але  ці дійсно неповторні й випромінюють добру енергетику» каже Ірина Олександрівна Паньканинець – керівник дитячого ансамблю «Дзвіночок», яка разом з дітьми із Білківської ЗОШ І-ІІІ ст.. №2 відвідала виставку. В цей день у виставковому залі районного будинку культури було велелюдно. Приємно, що мистецтво не залишає байдужим нашу молодь, яка пізнає через художні полотна свій край та пишається його здобутками.

Власкор.

Ваш отзыв

Ваш коментар