- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЩО ЇДЯТЬ НАШІ ДІТИ?

Нові досягнення науки привели до того, що сьогодні складно знайти в продажу натуральні, нешкідливі для здоров’я продукти харчування. Інтенсивний ріст дитини, становлення травної, імунної й інших систем, розумові навантаження в школі, статеве дозрівання потребують особливого підходу до якості харчування школярів, без повноцінності якого неможливо забезпечити гармонійний розвиток дитячого організму. І це, без перебільшення, – завдання державної ваги. І розв’язати його можна тільки спільними зусиллями школи й батьків.

На превеликий жаль, більшість батьків не надають особливого значення пристрасті дітей до солодких газованих напоїв, чіпсів, «мівін», випічки, начинених «кілерами». Незважаючи на численні повідомлення в засобах масової інформації про небезпечні інгредієнти в продуктах, «люблячі» батьки завдають величезної шкоди здоров’ю своїх дітей, купуючи такі продукти.

І в школі, де діти проводять більшу частину дня, ситуація не ліпша. У молодших школярів – уроки й група продовженого дня, тож потрібні повноцінний обід і полуденок. Більшість школярів не мають змоги снідати вдома. Тому всі батьки покладають надію на шкільну їдальню, де дитина має отримати повноцінний сніданок чи обід або і те, й те. На це виділяються бюджетні кошти й гроші батьків.

Найперше – організувати нормальне харчування дітей у навчальних закладах. У нашому районі гарячим харчуванням охоплено всіх учнів 1-4 класів. Для школярів готують обіди з 3-ох страв. Згідно з погодженим в Державній санепідслужбі району перспективного меню діти повинні щоденно отримувати передбачену нормами кількість м’яса та м’ясопродуктів, риби, молочних продуктів, овочів. У кожному загальноосвітньому закладі є особа, призначена керівником і відповідальна за організацію харчування дітей. Якість готової їжі в шкільній їдальні щодня повинна перевіряти бракеражна комісія, до складу якої входять медпрацівник, вчителі, кухар, а також представники батьківського комітету. В шкільній їдальні повинні надходити якісні продукти харчування за наявності супровідних документів, які свідчать про їх походження та якість, а також при дотриманні умов транспортування, товарного сусідства та термінів зберігання продуктів.

Для збереження здоров’я дітей, запобігання захворюванням органів травлення необхідно керуватися спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти та науки України № 620/563 від 15.08.2006р. «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах». Цим наказом заборонено замовляти, приймати та використовувати для харчування дітей продукти тваринного походження без ветеринарного контролю, суппродукти; вироби, приготовані у фритюрі, в т.ч.: продукти швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, вироби з кремом, вершково-рослинне масло і масло з додаванням будь-якої іншої сировини, продуктів з синтетичними барвниками, ароматизаторами, підсолоджувачами, консервантами. Але поряд з цим, в шкільних буфетах району трапляються випадки реалізації солодких газованих напоїв з барвниками, жувальних гумок, кондитерських виробів та цукерок з консервантами і ароматизаторами. Часто у школах продають булочки, кондитерські вироби в заводській упаковці. Так, булочкою можна поласувати, але тільки після гарячого супу чи другої страви. Бо і через зловживання борошняними виробами діти мають проблеми з надмірною вагою, порушенням обігу речовин.

Питання організації харчування учнів знаходиться на постійному контролі в районній державній адміністрації та державній санепідслужбі району. У випадках виявлення порушень санітарного законодавства застосовуються міри адміністративного впливу до керівників закладів, організаторів харчування та працівників харчоблоків. Фахівцями санепідслужби району складено 28 протоколів про порушення санітарних норм.

Основні порушення:  відсутність  супровідних документів на продукти, недотримання правил користування розподільним інвентарем працівниками кухонь, недотримання правил приготування та користування дезінфекційними засобами, відсутність контролю за організацією харчування з боку осіб та медичних працівників, відповідальних за харчування в школах.

 У ДНЗ №4 с. Великий Раковець було знято з реалізації 5,85 кг продуктів, які містять заборонені  складники (емульгатори, консерванти, рослинні масла).

Подібний випадок стався також в літньому оздоровчому  таборі “Зачарована долина”, де використовували сметану, термін якої закінчився.

Не одне порушення  на харчоблоці виявили  у Брідській, Імстичівській, Загатській, Броньківській та Чорнопотіцькій ЗОШ  І-ІІІ ступенів. Не створено належні умови для дотримання дітьми та персоналом правил особистої гігієни в Броньківській, Імстичівській та Лисичівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. У багатьох  загальноосвітніх  закладах  відсутні фонтанчики для  пиття, що може сприяти кишковим інфекціям.

У одинадцятьох школах району є медичні працівники (медсестри), які повинні здійснювати контроль  за організацією навчально-виховного процесу, умовами перебування дітей  в закладах  та організацією харчування. Але, на жаль,  навчання з ними не проводилися. Тому переважно свої функціональні  обов’язки вони не виконують.

І ще один важливий момент: коли підприємець знає за 10  днів наперед про перевірку, то, звісно, наведе ідеальний порядок. І все ж, не у всіх школах є в наявності по 2 холодильники, де б правильно могли зберігатися продукти харчування.

Звичайно, слід щось робити і з фізичною підготовкою наших школярів. Не у всіх школах створені умови для занять фізкультурою, рухова активність дітей низька. Сучасні школярі все частіше мають «спортивний відпочинок» за комп’ютером.

І ще одне. Останні дослідження показують, що в багатьох дітей порушений режим сну й бадьорості, а це призводить  до порушення формування нормального біоритму. Через недосипляння страждають майже всі системи організму, зокрема вегетативна. Адже якщо сон недостатній, то в організмі дитини виробляється мало гормону мелатоніну, який і контролює біоритми сну й неспання та дуже важливий для організму, що росте та розвивається.

Тож, найперше батьки мають прищепити своїм діткам навички здорового способу життя. Бо яких рекомендацій лікарі не давали б, доки тато і мама не навчать дитину, що треба робити ранкову гімнастику, нормально харчуватися, а не перекушувати чипсами, більше проводити часу на свіжому повітрі, а не за комп’ютером, доти матимемо проблеми зі здоров’ям дітей. А згодом – і дорослих…

Алла Гринюк,

лікар-гігієніст Іршавського районного управління Головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області.

Василь ШКІРЯ.