- Нове життя - https://nz-ir.com -

ЗВІТ ВІДОБРАЖАЄ ЄДИНЕ БАЧЕННЯ РОЗВИТКУ ГРОМАД

У четвер відбулась шістнадцята сесія районної ради шостого скликання. Відкрив її голова райради Станіслав Сухан. Він ознайомив депутатів з порядком денним, представив їм новопризначеного прокурора району Юрія Романця. Відтак привітав народних обранців, котрі відзначали день народження у міжсесійний період.

Заступник голови райради Петро Добромільський зачитав депутатські запити та відповіді на них. Вони стосувалися конфліктної ситуації навколо огорожі по вулиці Шевченка в селі Нижнє Болотне, встановлення відеоспостереження у напрямку Іршава-Ільниця, виплати зарплат працівникам Великорозтіцького навчально-виховного комплексу, об’їзної дороги через Лозу, приведення в порядок дерев вздовж дороги від Загаття до Чорного Потоку.

Перше питання порядку денного – звіт голови райради про роботу за рік. Станіслав Сухан підсумував виїзні прийоми у місцевих радах району, відзначив заходи, які відбувалися за активної підтримки депутатів. Зокрема, покращення дошкільної освіти в Іршаві, змагання з мотокросу, 1025-річчя Хрещення Київської Русі, фестиваль «Гамора», чемпіонат України з туризму, районний чемпіонат з футболу тощо. На думку голови райради, кузню в Лисичові варто взяти б у комунальну власність і там проводити різноманітні пленери для молоді.

Позитивно відзначив С.Сухан  роботу постійних комісій, закликав депутатів брати більш активну участь у сесіях сільських рад. Як і планувалося, кошти від використання комунального майна спрямовують на розвиток освіти і медицини. Найближчим часом докладатимуть зусиль, щоб покращити умови в  травматологічному відділенні, а також планується кардинально поміняти ситуацію навколо патанатомічного відділення, бо нині іршавчани для зберігання тіл родичів витрачають великі кошти та й можуть це зробити тільки в інших районах. У сфері освіти відзначено перекриття дахів шкіл в Іршаві та Кушниці, реалізації проекту ПРООН в Приборжавському. Голова райради звернув увагу на проблему, що у другому півріччі навчального року зростає злочинність серед підлітків. Інформував про наміри прийняти єдину програму розвитку лісової галузі. Зупинився на питанні створення нових робочих місць. До кінця року на ТзОВ «Берег кабель» запустять виробництво, а також ще один інвестор працюватиме на території колишніх райсільгоспхімії та райсільгосптехніки. Налагоджена співпраця з виконавчою владою. Акцентував увагу на фінансовій дисципліні у сільських радах. До клопотань сільських голів щодо коштів, які проігнорували рішення райради стосовно преміювання, ставитимуться прискіпливо. Велика робота зроблена в благодійному напрямку, зокрема безкоштовному наданні інвалідних візків потребуючим.

Станіслав Сухан тезисно виступав у цьому контексті на спільному засіданні комісій, відповідна інформація попередньо була роздана депутатам на руки. Він відповів на запитання, зокрема стосовно долі вузькоколійки та плавального басейну в Іршаві.

Депутатський корпус боровся проти демонтажу малої залізниці візитерами з Дніпропетровщини. Наразі рейки знаходяться на зберіганні. Підприємець Олег Уваров готовий спільно з районною владою взятися за створення туристичного вузькоколійного маршруту від Довгого до Броньки. Над цим працюють. Що стосується завершення будівництва плавального басейну в райцентрі, то йде мова про співфінансування проекту за рахунок приватних та державних коштів. Опрацьовується правова база цього питання. Звіт голови райради взяли до відома.

Відтак затверджено низку програм, що спрямовані на стимулювання і підтримку інвестиційної діяльності в районі, розвиток системи аварійно-рятувального обслуговування населення, забезпечення оповіщення органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ й організацій в умовах особливого періоду та надзвичайних ситуацій у мирний час, фінансову підтримку районної організації правоохоронних органів.

Внесли й зміни до районного бюджету. Вони стосувалися розподілу коштів субвенції та дотації з державного бюджету.  Затверджено технічну документацію з нормативно-грошової оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, розташованої за межами населеного пункту на території Доробратівської сільради, площею 18 га. Підтримали народні обранці й Положення про районний будинок культури в новій редакції. Прийнято рішення про реорганізацію Ільницької загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ступенів з січня 2014 року. Вона стане філією районної станції юних техніків. Рішення враховує інтереси вихованців, в тому числі учнів Імстичова, та забезпечення соціального захисту працівників закладів. Низка рішень стосувалася комунального майна району. Перед проведенням аукціонів з відчуження об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, міста району збиратимуть розширену президію. Погодили надання в користування мисливських угідь громадській організації «Мисливці та рибалки Іршавщини», що знаходяться на території Чорнопотіцької сільради.  У «Різному» внесли зміни до рішень щодо переліку об’єктів комунального майна та надання послуг з організації гарячого харчування учнів.

Після розгляду питань порядку денного було надано слово першому заступнику Держземагентства в області Володимиру Токарю, який прибув на запрошення депутатів. Голова райради Станіслав Сухан просив роз’яснити взаємодію райдержадміністрації, райради, сільських та міської  рад, представника Держземагентства в районі в контексті розподілу земель в межах та за межами населених пунктів. Народні обранці задали чимало запитань запрошеному.

Голова райдержадміністрації Василь Ковбаско, що брав участь у роботі сесії, подякував депутатам за підтримку та поінформував, що ведуться перемовини з обласним керівництвом щодо запуску заводу з виробництва асфальту у Підгірному.

На завершення сесії урочисто пролунав Гімн України.

Василь ШКІРЯ,

Іван СТЕПОВИЙ.