- Нове життя - https://nz-ir.com -

ТРУДНОЩІ ВИКОНАННЯ СВЯЩЕННОГО ОБОВ’ЯЗКУ

На кінець вересня в районі склалася незвично тривожна ситуація із підготовкою до осіннього призову до Збройних Сил України. За подачі центральних засобів масової інформації, особливо електронних, в широких масах населення запанувала стійка думка про формування особового складу українського війська з наступного року суто на контрактній основі.
Президент України В.Ф. Янукович у недавньому своєму виступі на Яворівському полігоні запевнив громадськість країни у її європейському виборі і одним із складових цього вектору є перехід до професійної армії. Такий вибір об’єднав суспільство, став на сьогодні пріоритетним і в переважної більшості громадян знаходить закономірну підтримку.
Разом з тим створилася парадоксальна ситуація, як у тому народному прислів’ї, коли за деревами лісу не бачать. Активна повсюдна пропаганда професійної української армії дещо деформувала реальність. Те, що з 2014 року у лавах наших Збройних Сил служитимуть виключно контрактники, стало домінуючим у суспільній свідомості і затінило, відсунуло на другий план інші складові національної безпеки і оборони України. В її систему входять окрім ЗСУ Внутрішні війська МВС України, Війська Державної прикордонної служби України і Державна транспортна служба. Особовий склад цих військових формувань і надалі проводитиме набір на основі призову. Все це перспектива 2014 року і майбутнього.
Теперішня ситуація із призовом на Іршавщині стала предметом серйозної розмови на розширеній нараді в районній державній адміністрації. Проводив її голова РДА В.В. Ковбаско. У її роботі взяли участь його заступник І.І. Завидняк, заступник голови районної ради П.П. Добромільський, військовий комісар Іршавсько-Виноградівського об’єднаного районного військового комісаріату В.З. Опришко, начальник райвідділу УМВС України в Закарпатській області М.М. Куриця, прокурор району Ю.М Романець, сільські голови та інспектори військово-облікових столів.
З інформацією про стан готовності до чергового призову виступив полковник В.З. Опришко:
‒ На даний час в районі склалась критична ситуація із проведенням заходів чергового призову. Під загрозою зриву стоїть питання виконання державної ваги – плану відправки молодого поповнення у війська, і, враховуючи якісні і кількісні показники, неможливість комплектування команд для відправки до війська здоровими, із високими морально-діловими якостями, фізично підготовленими та із благополучних сімей призовниками. Все це суперечить статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Указу Президента України від 9 листопада 2012 року № 635 «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2013 році», розпорядженню голови обласної державної адміністрації від 21.02.2013 року № 60 та розпорядженню голови РДА від 20.03.2013 року № 89 «Про проведення призову громадян України на строкову військову службу в 2013 році».
Основною причиною невиконання якісного та навіть кількісного завдання військовим комісаріатом по відправці молодого поповнення у війська є :
повідомлення в засобах масової інформації про останній призов у цьому році і відсутність призову на строкову військову службу в 2014 році в державі та відповідно неявка призовників за викликом для проходження медичної та призовної комісій і вирішення ними питання відношення до військової служби;
несвоєчасність медичного обстеження призовниками або його ігнорування.
Незважаючи на те, що напередодні проведення чергового призову та щомісячно з інспекторами ВОС проводяться інструкторсько-методичні заняття, повідомляється графік роботи медичної комісії, видаються списки призовників, які підлягають явці для проходження медичної та призовної комісій, початок жовтня біля 86 відсотків призовників не з’явилися за викликом до районного військового комісаріату та ухиляються від призову.
Посадові особи більшості сільських рад самоусунулись від даного напрямку роботи, не володіють ситуацією з розшуком та ДМО. Не вникають у питання виконання вимог Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». В їх діяльності немає системності і плановості, не приймаються дієві заходи впливу відносно призовників, які постійно не з’являються за викликом у військовий комісаріат. З батьками призовників роз’яснювальна та попереджувальна робота не проводиться. Багато випадків, що призовники взагалі не оповіщуються про необхіднії явки на призовну дільницю.
Сільські голови та інспектори військово-облікових столів свою діяльність щодо виконання вимог Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» практично ігнорують, хоча безпосередню відповідальність несуть особисто, і згідно статті 38 п.2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», статті 49 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 із змінами зобов’язані:
-оповіщати на вимогу районного військового комісаріату призовників про їх виклик до військового комісаріату і забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом.
Найгірший стан справ щодо оповіщення та явки призовників склався в Білківській, Великораковецькій, Вільхівській, Гребляській, Довжанській, Дубрівській, Загатській, Ільницькій, Імстичівській, Кушницькій, Лисичівській, Луківській, Малораковецькій, Негрівській, Приборжавській та Сілецькій сільрадах.
Віктор Зінонович наголосив на тому, що облік, призов залишиться в державі, нехай і в інші військові формуваня.
Із військовим комісаром щодо окремих аспектів допризовної підготовки і призовної роботи вели мову сільські голови Негрова − В.М. Данканич, Загаття − І.В. Бідзіля, Заріччя − М.І. Васько.
Постало питання залучення до активного проведення призову і дільничних інспекторів міліції.
При цьому до обговорення проблеми долучився начальник райвідділу внутрішніх справ Микола Куриця. Микола Миколайович зазначив, що, до прикладу, за допомогою до міліції звертався всього один сільський голова. Інші займають пасивну позицію. Крім того, дільничний інспектор у сучасних умовах братиме участь у роботі з призовниками не для залякування, а для додержання правопорядку. Також полковником міліції зауважено, що відповідальними особами не було заповнено і подано жодних протоколів, які б тягнули за собою спочатку адміністративну, а відтак і кримінальну відповідальність.
Приборжавський сільський голова В.І. Шпортень слушно зауважив такий аспект: багатьох юнаків немає вдома, чимало з них виїжджають на заробітки за кордон. До цього часу такий контингент звертався за довідками, тепер цього немає і відслідковувати міграційні переміщення дуже складно.
Заступник голови райради П.П. Добромільський розвинув цю думку і запропонував зробити аналіз наявності за місцем проживання призовної молоді.
Голова РДА В.В. Ковбаско підсумовуючи роботу наради закцентував увагу її учасників на необхідності в першу чергу співпраці:
− Ми не звертаймося до причин, знаходьмо шляхи, що усувають їх.
Василь Васильович ув’язав розв’язання однієї проблеми з вирішенням ще одного питання. Обравши європейський шлях розвитку, ми повинні дотримуватися і певних нормативів, а на цьому етапі, подекуди, і створювати їх. Мова йде про виділення для повноцінної роботи дільничних інспекторів міліції окремого кабінету в кожній сільській раді. Таке завдання перед нами покладено головою облдержадміністрації О.О. Ледидою.
Тепер практично тільки в чотирьох сільських радах місцеві шерифи не мають окремих робочих приміщень. Найближчим часом керівники цих органів місцевого самоврядування вирішать це питання.
Прозвучали також такі питання, як виділення на селах земельних ділянок дільничним інспекторам та їх преміювання, що безумовно знайшло підтримку у голови райдержадміністрації В.В. Ковбаска.
Михайло Ісак,
Іван Химич