Версія для друку Версія для друку

ВИРІШУВАЛИ ВАЖЛИВІ ПРОБЛЕМИ РАЙОНУ

У четвер відбулася п’ятнадцята сесія районної ради. Відкрив її голова райради Станіслав Сухан. Він вручив народним обранцям обласні нагороди з нагоди Дня Незалежності та привітав тих, які відзначили день народження у міжсесійний період. Представив депутатському корпусу начальника відділу культури і туризму РДА Ганну Матіко. Відтак коротко ознайомив із заходами, що проводилися після попередньої сесії. Станіслав Сухан також анонсував заходи, які відбуватимуться з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі, Дня партизанської слави та транспортної аварії у Залужжі у 80-их роках минулого століття. Після цього слово для зачитання депутатських запитів й відповідей на них надали заступнику голови райради Петру Добромільському. Іван Клим, Юрій Лендєл, Василь Павлище пропонують відповідним службам встановити цілодобове відеоспостереження біля Ільницького заводу механічного зварювального устаткування і ресторану «Шахтар». Це пов’язано з масовими порушеннями дорожнього руху на відрізку дороги Іршава-Осій, які дуже часто закінчуються трагічними наслідками. Низка народних обранців просить дати оцінку діям підприємця, що завдає шкоди річці та охоронній зоні в урочищі Собатинські озера. Група депутатів разом з Петром Добромільським підписалися під запитом, в якому повідомляють, що до них звернулися пайовики Білківського споживчого товариства і просять захистити свої права та припинити дії жінки, котра, на думку людей, незаконно приступила до роботи голови цього товариства. Вона та представники ревізійної комісії наклепом, неправдивою інформацією, підробкою документів і підписів заволоділи 150-тисячними фінансовими і товарними ресурсами споживчого товариства, хлібопекарні й кафе ПСК «Принц». Про це йдеться у запиті. Ще два стосувалися діяльності ФГ «Раківчанка» у с. В. Раковець та усний — будівництва об’їзної дороги в Лозі.

Перше питання порядку денного – інформація начальника відділу охорони здоров’я РДА Антона Горзова про роботу медичної галузі. У 2011-2012 роках проведена реорганізація швидкої медичної допомоги. На базі відділення швидкої медичної допомоги райлікарні створено станцію швидкої медичної допомоги, бригаду швидкої медичної допомоги в с. Дунковиця. Таке розташування підрозділів швидкої медичної допомоги в м. Іршава, селах: Кушниця, Довге, В. Раковець, Загаття, Дунковиця дозволило надавати відповідну допомогу мешканцям найвіддаленіших сіл в нормативний час – 20 хвилин. З першого січня цього року станція швидкої медичної допомоги передана в обласне підпорядкування екстреної медичної допомоги. Планується відкрити в Іршаві міжрайонну станцію швидкої медичної допомоги. Первинну медико-санітарну допомогу надавали: 4 дільничні лікарні на 50 ліжок, 32 АЗПСМ, 7 ФАПів. У результаті оптимізації мережі дільничні лікарні реформовано в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. Цьогоріч також створено комунальний заклад «Іршавський центр первинної медико-санітарної допомоги». Нині ліжковий фонд складає 405 ліжок або 40, 84 на 10 тисяч населення, що є одним з кращих показників в області. За 2012-2013 роки здійснено низку заходів зі зміцнення матеріально-технічної бази. Серед них: капітальний ремонт даху головного лікувального корпусу рай лікарні вартістю 238 тис. грн., капітальний ремонт системи опалення із заміною труб на металопластикові в АЗП-СМ с. Ільниця, проводиться капітальний ремонт господарського корпусу райлікарні. Кошторисна вартість складає 419 тис. грн. тощо. Інформацію взяли до відома.

Депутати заслухали доповідь в.о. начальника Іршавської філії ПАТ «Закарпатгаз» Валерія Єгорова про роботу структури за 2012-2013 роки. Він акцентував увагу на тому, що наближається опалювальний період, то вже треба дбати про стан у житлових будинках мешканців та установах, які знаходяться у віданні сільських рад.

Голова райради Станіслав Сухан  зазначив, що є чимало нарікань людей на порушення з фіксуванням показників на газових лічильниках та переходом з однієї групи оплати за послуги в іншу, вартість в яких відчутно різниться. Кошти від фізичних осіб беруться великі, а якість постачання та обслуговування не покращується. Влада відстоюватиме в першу чергу соціально незахищені верстви населення. Голова райдержадміністрації Василь Ковбаско наголосив, що треба працювати за таким принципом, аби газ був для Іршавщини, а не навпаки.

Депутати райради та сільські голови цікавилися, чому на підключення до мережі такі космічні ціни, а також контролем за якістю газу, поверненням до книжок про оплату за спожите голубе паливо, компенсацію сільським радам за оренду землі під труби. Станіслав Сухан наголосив на тому, щоб графік опрацювання працівниками установи населених пунктів надати райраді, сільським радам, аби люди легше могли вирішувати свої питання щодо підготовки до зими. Також акцентував увагу на мудрій співпраці з бізнесом, адже той дає робочі місця. Інформацію взяли до відома.

Виступив з доповіддю начальник Іршавського району електромереж Василь Кинів. За його словами, вже немає техумов. Щоб підключитися, достатньо звернутися до відповідного центру. Це обійдеться в середньому по 740 гривень за кіловат потужності. У цю суму включено кабель, скриньку, лічильник, всі роботи. Закупили спеціальні ліцензовані програми, які дають можливість споживачам зайти в Інтернет і там бачити свої показники. Цьогоріч поміняли вже 400 опор. Контролюється спеціальними приладами якість напруги. Якщо споживач має місячний борг, то після попередження його можуть відключити. Голова райради зазначив, що зауваження депутатів треба використати в роботі, аби люди відчули покращення. Інформацію взяли до відома.

Ці три питання заслухали безпосередньо на сесії, а попередньо мали змогу з ними ознайомитися, решту — детально опрацювали на засіданні постійних комісій. За них голосували без суттєвих зауважень і пропозицій.

Внесли зміни до бюджету, зокрема 279 тисяч гривень піде на реконструкцію даху Вільхівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Відкоригували плату за навчання у початкових мистецьких закладах району до середньообласного рівня. Прийняли рішення реорганізувати Осійську ЗОШ І ступеня в навчально-виховний комплекс, що дасть можливість охопити більше дітей дошкільною освітою. Підтримали депутати цілу низку питань, що стосуються комунального майна. Також внесли зміни до Програми попередження надзвичайних ситуацій та забезпечення пожежної безпеки в районі на 2011-2015 роки, погодили проект гірничого відводу приватному підприємству «Агрофірма «Про-світ».

ea7341db4eb3

Василь ШКІРЯ,

Іван СТЕПОВИЙ.

Ваш отзыв

Ваш коментар