Версія для друку Версія для друку

Олег КОЗЕНЮК: «АПАРАТ – ЦЕ ПРОДУКТИВНИЙ СТРУКТУРНИЙ ПІДРОЗДІЛ РДА»

У нас прийнято за певний період підбивати підсумки роботи, зокрема і за 6 місяців. Це і своєрідний аналіз, і орієнтир на майбутнє. Звичайно, є що підсумовувати. До складу апарату РДА входить ціла низка секторів та відділів. Про роботу окремих з них ми попросили розповісти керівника апарату РДА Олега Козенюка.

− Які заходи ви проводили у І півріччі 2013 року?

− Протягом І півріччя апаратом райдержадміністрації було організовано і проведено ряд масових заходів. Серед них можна відмітити наступні: День Соборності України; День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 24-а річниця виведення радянських військ з Республіки Афганістан. З нагоди 100-річного ювілею вручено відзнаки Президента України та цінні подарунки 4 жителям району – сіл: Лоза, Кушниця, Білки та Дунковиця. Відбувся урочистий мітинг з нагоди відзначення Дня захисника Вітчизни. До дня народження Тараса Шевченка у с.Заріччя біля пам’ятника Т.Шевченка вшановано пам’ять великого Кобзаря. Пройшов святковий концерт, присвячений Міжнародному жіночому Дню – 8 Березня. Делегація району взяла участь у 74-ій річниці Карпатської України на Красному Полі поблизу м. Хуст; вшанували героїв Карпатської України у с. Білки (присілок Семихатка). Не оминули увагою всеукраїнську акцію «Зелений паросток майбутнього»; відзначили 27-у річницю Чорнобильської трагедії; вшанували пам’ять жертв політичних репресій; урочистості з нагоди 68-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Відзначалися також Міжнародний День захисту дітей, День журналіста, День медичного працівника, 68-а річниця возз’єднання Закарпаття з Україною, День молоді, День Скорботи, День державної служби та День Конституції. Вагомим здобутком закінчилася участь державних службовців району на чолі з головою державної адміністрації у черговій обласній спартакіаді серед держслужбовців області, на якій збірна команда посіла почесне перше місце. Значна увага приділялася організації та проведенню районного фестивалю ковальського мистецтва та народних промислів «Гамора – 2013». З метою належної організації виборчого процесу при проведенні проміжних виборів депутатів до Закарпатської обласної ради VІ скликання по Іршавському виборчому округу № 29, які відбулися 3 березня поточного року, проведено навчання із головами, заступниками та секретарями дільничних виборчих комісій. Щорічно представники райдержадміністрації беруть участь у проведенні свят першого та останнього дзвоників у загальноосвітніх школах району.

Організаційно-масової роботи так багато, що одразу все й охопити важко. Бо ж, крім цього, є ряд інших заходів, на яких працівники райдержадміністрації зосереджують свою увагу. Це круглі столи, зустрічі, бесіди, конкурси, семінари-навчання, конференції, засідання, наради, форуми. Тобто, можу сказати, що апарат – це продуктивний структурний підрозділ РДА.

− Нещодавно проходило обговорення реалізації завдань Президента України щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів. Які основні положення обговорювалися тут?

− Президент України оголосив старт реформування місцевого самоврядування з метою децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення та стратегічного планування розвитку територіальних громад.

Разом з тим, справжня реформа має враховувати інтереси усіх зацікавлених сторін. Саме тому за дорученням Президента України організовано широке обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Ця реформа ставить перед собою такі основні цілі, як: забезпечити доступність та якість публічних послуг; визначення завдання обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування  й органів виконавчої влади, здатної забезпечити доступність та якість адміністративних і соціальних послуг, що надаються цими органами; створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних (самоврядних) і делегованих повноважень; максимальне залучення населення до прийняття управлінських рішень, сприяння розвитку форм демократії участі на місцях; встановлення механізмів державного контролю за законністю рішень органів місцевого самоврядування та якістю надання населенню адміністративних й соціальних послуг.

Голови місцевих рад  надали свої пропозиції щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів. Презентації власного бачення реформування місцевого самоврядування деякі сільські голови вже опублікували на шпальтах районки.

− Наразі дуже актуальним державним напрямком є запобігання і протидія проявам корупції. Яка робота проводиться у цьому напрямку?

Із прийняттям Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (далі – Закон), який набрав чинності 1 липня 2011 року, одним із стратегічних курсів держави стала не боротьба з корупцією, а превентивні заходи запобігання і протидії проявам корупції. Останні зміни до антикорупційного законодавства свідчать, що держава в особі її компетентних органів та посадових осіб має твердий намір не тільки привести національне законодавство у відповідність із міжнародними стандартами, але й надалі вживати дієвих заходів протидії корупційним проявам.

Райдержадміністрація також вживає попереджувальні профілактичні заходи. Зокрема, з працівниками постійно проводяться навчання, а питання дотримання Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» розглядаються на нарадах, колегіях, інших засіданнях.

Нині актуальним питанням залишається введене ще Загальними правилами поведінки державного службовця від 23 жовтня 2000 року поняття «конфлікт інтересів», під яким згідно з нормами Закону розуміється суперечність між особистими майновими, немайновими інтересами особи чи близьких їй осіб та її службовими повноваженнями, наявність якої може вплинути на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, а також на вчинення чи невчинення дій під час виконання наданих їй службових повноважень. Якщо в кількох словах сказати про конфлікт інтересів, то це суперечність між власними приватними інтересами службової особи та публічними (державними) інтересами.

Оскільки ще не кожен з’ясував для себе, що таке конфлікт інтересів, то для правильного його розуміння розроблено Пам’ятку щодо шляхів врегулювання конфлікту інтересів, де не тільки розтлумачено цю категорію, але й визначено механізми запобігання його виникненню та способи врегулювання. Пам’ятку розміщено на сайті районної МКМР з правової освіти населення.

Розмовляв Іван СТЕПОВИЙ.

Ваш отзыв

Ваш коментар