Версія для друку Версія для друку

МІЛІЦІОНЕР ЗА ПОКЛИКАННЯМ

Іршавська міліція завжди була багатою на відомі особистості, які не тільки вийшли з народу, а й власною працею щодня доводили вірність своєму професійному обов’язку. Підполковник міліції у відставці Василь Йосипович Поляк – представник саме такої категорії людей.

На посаді старшого слідчого в особливо важливих справах слідчої частини відділу з розслідування злочинів, скоєних організованими групами слідчого управління УМВС України в Закарпатській області, Василю Поляку працювалося не легко. Хоч вже був досвідченим слідчим, однак справа була важка, оскільки як злочинці скоювали розбійні напади по всій території області, а найбільше у Свалявському районі. За групою осіб тягнулась майже ціла низка важких злочинів – це зґвалтування, пограбунки, розбійні напади на сім’ї. Група із 5 осіб була тривалий час без покарання, бо серед них був  родич посадової особи, який весь час їх злочинну діяльність прикривав. Коли справу доручили розслідувати Василю Йосиповичу, то керівництво не було впевнено, що він її доведе до суду. Наполегливість слідчого довела всім, хто у цьому засумнівався, що за справу взявся фахівець. Рівно через місяць Василь Поляк з кримінальною справою у декілька томів прийшов до прокуратури, де думали, що він буде продовжувати термін розслідування справи. Однак слідчий вже мав на руках готову кримінальну справу з обвинувальним висновком. Всі злочинці постали перед судом.

А в 1999 році Василь Поляк очолює колектив слідчого відділення, тобто його призначають  на посаду  заступника начальника райвідділу по слідству. Під його керівництвом в той час працювало: 9 слідчих, помічник слідства та секретар-друкарка. Він виїжджав на місця події, контролював хід слідства, спрямовував своїх підлеглих у потрібне русло, щоб швидше розкрити злочин. Згодом він був призначений на посаду  першого заступника начальника відділу – начальника штабу Іршавського райвідділу, де  обсяг роботи значно збільшився.

Пройшовши шлях від звичайного рядового до підполковника міліції, маючи великий досвід роботи у правоохоронних органах, Василь Поляк у 2005 році  очолив Іршавський районний відділ міліції. Він став керівником у непростий час у цілому для держави.

На всі резонансні злочини, які скоювались на території району, Василь Йосипович виїжджав особисто. У село Луково, де у власному будинку було знайдено 49-річну жінку мертвою, він очолив слідчо-оперативну групу. У раптову смерть жінки мало хто вірив із односельчан.  Як з’ясували міліціонери, жінка жила із раніше судимим чоловіком, який, пригостившись у селі спиртним, почав сварку. Під час конфлікту наніс їй декілька ударів, зламавши ребра. А далі, підігрітий алкоголем, стиснув пальцями горло нещасної.

Про випадок у м. Іршава, коли серед ночі до приватного підприємця, завітали непрошені гості, Василь Йосипович, згадував довго. Зловмисники вимагали від жінки гроші, матеріальні цінності, наносили їй удари, але, зрозумівши, що вона нічого не скаже, самі взялися шукати гроші та цінності. Спакувавши комп’ютер, пилосос та ювелірні вироби, забравши ключі від автомобіля ВАЗ21015, вони поїхали. Жінка, прийшовши до тями, серед ночі зателефонувала до міліції. Автомобіль міліціонерами було знайдено на одній із вулиць Іршави. Робота у пошуку злочинців позитивних результатів не давала. Оперативники, вивчивши коло знайомих жінки, запідозрили у скоєному чоловіка, який тривалий час у неї робив ремонт. У подальшому з’ясували, що у чоловіка гостював знайомий із Дніпропетровської області, якому він розповів про своїх земляків. Після цього у чоловіків виник грандіозний план, до якого вони тривалий час ретельно готувались. За два тижні до скоєння злочину навіть не виходили із квартири. Працівники міліції, дізнавшись про гостя, поїхали до Дніпропетровська, який розповів про свої пригоди на Закарпатті і про жінку, яку пограбував зі своїми закарпатськими друзями.

Перелік розкритих резонансних злочинів, де очолював слідчо-оперативну групу Василь Поляк, великий. Однак є такі затримання, які залишаються у пам»яті тривалий час. У 2006 році працівниками Іршавського райвідділу було вилучено велику партію наркотиків. Зловмисники із Виноградівського району протягом дня змінювали три рази місце зустрічі, але все рівно їх було вирахувано у селі Кам’янське. Під час затримання  у одного із них вилучено 1720 таблеток «Екстазі» на 36 тисяч гривень, а в іншого зловмисника – 220 пігулок метамфетаміну. На кожній таблетці цієї партії були зображені китайські ієрогліфи.

У 2007 році підполковник міліції Василь Поляк вирішив піти на пенсію. Однак відпочивати не став: наразі працює  у відділі безпеки одного із провідних банків.

У ці дні він святкує свої поважні 50 літ.

Особовий склад та рада ветеранів і пенсіонерів районного відділу міліції щиро вітають шановного ювіляра. Бажають йому міцного здоров’я, щастя, людської поваги, Господнього благословення та всіх земних гараздів.

Віта ГОРЗОВ.

Ваш отзыв

Ваш коментар