Версія для друку Версія для друку

НПП «ЗАЧАРОВАНИЙ КРАЙ». ІРШАВЦІ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОЕКТІ

Днями на турбазі «Красія» с. Кострино, Великоберезнянського району проходив дводенний дитячий семінар «Лідерство в природоохоронному русі» із навчальної програми «Вивчення і охорона водних екосистем. Його організатором було регіональне молодіжне екологічне об’єднання  «ЕКОСФЕРА» у рамках прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна, фінансована з фондів Євросоюзу. Метою семінару було розвивати лідерські якості у молоді шкільного віку, спонукати до природоохоронної та дослідницької роботи.

Відкрили семінар Президент РМЕО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук, волонтер німецької громадської організації JANUN Aліса Шперлінг. Тренером та керівником програми «Екосфера» була Катерина Станкевич-Коваль.

Національний природний парк «Зачарований край» був представлений шкільними лісництвами ЗОШ І-ІІІ ст. сіл Ільниця та Осій і ЗОШ І-ІІ ст. с. Підгірне (керівники: Янчій Г.М., Митровцій Л.В., Щока Л.І.).

Окремо хочу відмітити, що для участі в роботі наших представників, передувала велика копітка робота адміністрації парку НПП «Зачарований край», зокрема, його директора Піняшко І.М., який неодноразово спілкувався з керівництвом РМЕО «Екосфера» з цього питання. Відчутна допомога була надана з боку управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Іршавської РДА.

Іршавці єдиною командою представили себе, розповіли віршами, піснями, легендами про наш чудовий мальовничий край. Підкріпили свій виступ і презентацією  фотоматеріалами  рослинного та тваринного світу парку та свій внесок у збереженні наших природних багатств.

Дні роботи були надзвичайно насиченими. Це і тренінги «Лідерство», «Побудова команди», проводились дослідження водних Екосистем методом біоіндикації. Все це супроводжувалось різними формами відпочинку.  Оксана Станкевич- Волосянчук презентувала учасникам семінару свій навчально-методичний посібник за авторською програмою з природоохоронної освіти «Екологічні дослідження водних екосистем».

Шкільні лісництва парку також представили свої міні-проекти із дослідницькою роботою по програмі «Вивчення і охорона водних екосистем. Зокрема, учні Ільницького шкільного лісництва Павлище А.В. та Біровчак П.А. представили міні-проект «Вода – найцінніший скарб на землі», в якому досліджували воду річки Синявка. Порівняли результати аналізів Іршавської СЕС та лабораторії УжНУ і прийшли до висновку, що вода в річці є придатною для життя.

Учні ЗОШ І-ІІІ ст. с. Осій Юрина М.В. та Андрішко В.М. презентували проект «Дослідження водопостачання с. Осій, де показано, як громада села вирішила проблему забезпечення мешканців питною водою в достатній кількості. А члени шкільного лісництва ЗОШ І-ІІ ст. с. Підгірне Глеба Н.В. та Полянська Д.М. представили міні-проект «Збережемо кожну краплину води».

В ньому вони ознайомили присутніх  з водними об’єктами с. Підгірне. При дослідженні було використано фотоматеріали та проведено соціологічне опитування жителів села.

Семінар завершив свою роботу анкетуванням учасників та намітив план роботи на дальшу співпрацю в природоохоронній та дослідницькій роботі. 

Олександр Цільо,

інженер з екологічної освіти НПП «Зачарований край».

Ваш отзыв

Ваш коментар